В Петък паундът загуби част от стойността си, заради официалните данни, показващи, че икономиката на Великобритания почти е спряла през втората четвърт на годината, което подсилва страховете, че икономиката вече се свива, съобщава "Файненшъл таймс".

Националната статистическа служба на Великобритания ревизира първоначалните си изчисления, според които растежът през втората четвърт на годината е бил минус 0.2%. Според новите оценки ръстът на БВП е без изменение на тримесечна база, най-ниско значение от второто тримесечие на 1992 година насам.

Брутният вътрешен продукт от април до юни тази година е с 1.4 процента по-висок от второто тримесечие на 2007 година.

Икономистите очакваха по-малка ревизия, но в посока надолу, което ги караше да се надяват, че е възможно намаление на лихвените проценти до края на годината.

Централната банка вече предвижда стагнация през следващата година, а протоколите от последното заседанието на Комитета за валутна политика показват, че заради опасения от високата инфлация лихвените проценти ще се задържат на високите си равнища от 5% още известно време.

"Дори и в най-мрачните сценарии за ръста на икономиката не сме предполагали такъв рязък спад и смятам, че Националната банка ще бъде също изненадана", е заявила Киара Корса от УниКредит. Според експерта, британската икономика сега трудно ще избегне техническата рецесия.

Паундът се понижи с 0.9% до $1.86 и отчете намаление от 0.5% спрямо еврото до 0.7974. Паундът загуби 0.3% до ниво от Y203.02 също и спрямо йената. В кошницата на валути на основните търговски партньори паундът спадна до най-ниските си нива от 11 години.

От Националната статистическа служба заявиха, че разходите на домакинствата са спаднали с 0.1% месечно - изненадващо икономическо свиване, предвид официалните данни за нарастване на продажбите през юли.

Инвестициите също рязко спаднаха с 5.3% на тримесечна база, отчасти заради резкия спад на строителната активност.

"Тези два компонента изглежда ще отслабват и нататък" е казал Джонатан Лойнес от Capital Economics, и добавя " растежът щеше да бъде дори по-нисък, ако не беше големият скок на стоковите запаси".

Националната статистическа служба ревизира изчисленията си за ръста на обслужващия сектор за тримесечието 0.4% до 0.2%, което е най-ниското значение от края на 1995 година.

Външната търговия е била положителен фактор за икономическия растеж - но това се дължи по-скоро на спада н вноса, отколкото на увеличения износ във връзка с поевтинялата валута.

През последните 15 години средният ръст на БВП за тримесечие във Великобритания е около 0.7%, сега обаче повечето икономисти са на мнение, че икономиката на острова през втората половина на годината ще последва еврозоната в отрицателните значения.