След изказването на председателя на Фед американският лек суров петрол пое надолу, като достигна $136.85 за барел с доставка през август.

Това вероятно се дължи по-скоро на хедж фондове, които ликвидираха дългите си петролни позиции, защото срокът за сключване на договори за доставка на нефт през август изтича утре и инвеститорите вече се насочват към септемврийските фючърси.

Но своето въздействие оказа и изказването на Бернанке, който посочи, че високата цена на "черното злато" влияе дестабилизиращо върху американската икономика и курса на долара, като дългосрочния ефект от това ще бъде понижаване на търсенето на петрол.

По рано суровият петрол отчиташе поредното си покачване заради слабия долар и притесненията на инвеститорите за перспективите пред банковия сектор.

Доларът днес достигна най-ниската си стойност срещу еврото от $1.6038, като поевтиняването му и намалението на ръста на продажбите на дребно в САЩ засилиха притесненията на инвеститорите от покачване на инфлацията и забавяне на ръста на американската икономика.

Суровият петрол сорт Брент с доставка през август поевтиня с $7.64 или 5.3%, до $136.28 за барел на фючърсната търговия на Лондонската стокова борса.