Доларът поевтиня спрямо йената, заради спекулациите, че в докладите си през тази седмица американските банки може да отчетат още загуби, ерозирайки и без това намалялото доверие във финансовата система.

Вчера след рязкото поевтиняване на суровия петрол, доларът отбеляза покачване, като достигна нива от $1.5862 за евро.

По-рано европейската валута поскъпна до рекордната от създаването и стойност от $1.6038.

Днес доларът остана доста близо до това ниво преди отчетите за тримесечието на Wells Fargo & Co., Merrill Lynch & Co., JPMorgan Chase и Citigroup, за които инвеститорите се опасяват, че ще покажат още загуби.

Вчера председателят на Фед Бен Бернанке заяви пред Банковата комисия на Сената доста черногледа, но реалистична прогноза за развитието на американската икономика, въпреки че отбеляза, че рисковете са намалели, след като регулаторните органи са обявили плана си за стабилизиране на двата най-големи компании на ипотечния пазар в САЩ Freddie Mac и Fannie Mae.

Йената покачи срещу долара, след като загубите на азиатските пазари подтикнаха инвеститорите да ограничат сделките, при които се стремят да спечелят от разликите между основните лихвени проценти на две страни.

Обикновено мишена на този тип инвестиции са държави с икономика, чиито основен фокус е износът, каквато е Япония.

Такива икономики имат изгода да поддържат ниски стойности на валутата си. Това става като централната банка поддържа ниски лихвени проценти, които, от своя страна, са причина за ниското търсене на валутата им.

Но когато волатилността е изключително голяма, този тип инвеститори стоят на страна от пазара.

Европейската валута вчера достигна рекордни нива от $1.6038, но завърши деня почти без промяна на нива от $1.5902.

Доларът стана за кратко привлекателен при растежа на акциите на Wall Street, който се дължеше на поевтиняването на петрола.

Но „петролният импулс" на Нюйоркската фондова борса беше краткотраен и индексите, с изключение на NASDAQ завършиха на червено.

DJIA завърши под 11 000 за първи път след юли 2006 година, a S&P 500 приключи със спад от 1.09%.

Обстановката е по-скоро негативна за долара, тъй като инвеститорите се опасяват, че започналата от пазара на недвижими имоти в САЩ кредитна криза ще доведе до загуби за големите банки за поредно тримесечие.

В тази песимистична за долара ситуация той е по-уязвим от рязък спад срещу валутите предлагащи сигурност, каквато е йената.

Вчера излезлият в Германия ZEW индекс показа силно влошаване за юли на доверието на предприемачите към перспективите пред икономиката на страната.

По принцип този индикатор има сериозно влияние върху курса на еврото, но с оглед на кризата, вниманието на инвеститорите е насочен към новините зад Океана.

Това обаче може да се промени, с оглед на анализ публикуван днес в "Wall Street Journall", според който вероятността и европейския пазар да изпадне в рецесия силно се е увеличила.

Своето влияние върху курса на долара ще окаже и новата политика от страна на Комисията за финансов надзор върху търговията с ценни книжа (SEC), от която обявиха, че ще спрат търговията на къси позиции на акциите на Fannie Mae и Freddie Mac, като и на още 17 финансови компании.

При движението днес, ако доларът спадне под зоната на подкрепа около 104.00 йени. низходящото движение ще продължи към 103.50 йени.

Към 11:00 часа българско време доларът се търгуваше за 104.1180 йени или с 0.58% понижение спрямо вчера.

В първите часове на търговия вчера паундът започна да повишава стойността си и от $1.9935 по време на европейската сесия достигна $2.0155, но след поевтиня. Тази сутрин валутната двойка се търгува на нива около $2.0080.

При движението днес, ако паундът преодолее успешно зоната на съпротива около $2.0105, възходящото движение ще продължи към $2.0150.

При спад на британската валута под $1.9990, следващото ниво на подкрепа ще бъде $1.9970.

При движението си днес, еврото ще тръгне отново към нива над $1.6000, ако успешно преодолее зоната на съпротива от около $1.5965.

Ако европейската валута тръгне надолу, нивото на подкрепа е около $1.5900 и в случай, че то бъде преодоляно целта ще е зоната около $1.5845.

Към 11:00 часа европейската валута се търгуваше за $1.5926 или с 0.09% повишение от вчера.