Премиерът Сергей Станишев откри пречиствателната станция за питейна вода в Гоце Делчев.

Премиерът подчерта значението на станцията, която ще подобри качеството на водата за над 30 000 жители на града и населени места от съседните общини.

Радвам се, че строителството на тази станция, започнало още през 1987 г., най-после завърши, каза Сергей Станишев.

До изграждането на станцията водата в Гоце Делчев само е хлорирана, което подобрява питейните й качества, но не отстранява мътността.

Поради ограничения размер на средствата строителството на станцията се е забавило с 10 години от първоначалните разчети за завършване.

Изпълнената схема на пречистване е двустъпална, изградена е битово-лабораторна сграда за персонала, в която са лабораториите за извършване на контрол на пречистената вода.

Станцията е оборудвана с най-съвременни машини и съоръжения, управлението и контрола на основните технологични процеси е напълно автоматично.

В диспечерския пункт се получава информация за работата на всички съоръжения, изведена на мнемосхема и операторска станция, базирана на персонален компютър. Всички измервания се визуализират.

Общо за изпълнението на пречиствателната станция са изразходвани 9 970 000 лв.

Станцията е напълно завършена през април 2006 г. и досега са извършвани проби за редовната й експлоатация.

Строителството й е започнало през 1991 г. със средства за капиталови разходи на община Гоце Делчев, превеждани от републиканския бюджет.

През 1998 г. финансирането продължава със средства от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а през 2005 г. обектът започва да се финансира от „Публични инвестиционни проекти" ЕАД.