Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг ще направи официално посещение в България на 19 и 20 април.

По време на посещението Пьотеринг ще проведе срещи с президента на България Георги Първанов, с министър-председателя Сергей Станишев, с председателя на Народното събрание Георги Пирински и с други водещи политици в България. Очаква се да направи обръщение по време на тържествено заседание на парламента.

Както при всички свои официални посещения, Ханс-Герт Пьотеринг ще се срещне с представители на малцинствата. В България е предвидена среща с представители на ромски неправителствени организации.

Посещението съвпада с началото на предизборната кампания за Европейски парламент в България. Първите европейски избори в страната ще се проведат на 20 май.

Ханс-Герт Пьотеринг ще предаде послание до българския народ от името на Европейския парламент. Той ще призове за висока избирателна активност в предстоящите европейски избори.

Той ще подчертае значението на тези избори за ежедневния живот на българските граждани, като им припомни, че Европейският парламент, съвместно със Съвета на министрите, е съзаконодател на 75% от европейското законодателство, уточнява Портал Европа.

По време на посещението председателят Пьотеринг също така ще открие официално Информационното бюро на Европейския парламент в София.