Американският финансов министър Хенри Полсън е заявил в събота, че Китай и другите индустриални държави, споделят еднакви отговорности за коригирането на световния търговски дисбаланс.

Полсън предупреди за опасността, международната банкова система да бъде използвана за финансов тероризъм.

На пресконференцията след срещата на финансовите лидери от Г7 в Сингапур, Полсън е споделил, че изрично е предупредил останалите лидери за възможността Иран да направи нелегални банкови транзакции, за да финансира тероризма и програмата си за ядрено оръжие.

„Вниманието, което обърнах на финансовите министри е на това, че има доста работа, която трябва да се свърши, образователна дейност...., защото ще е доста лесно тероризма да се прехвърли от улицата в банковия сектор", заяви Полсън.

Той добави, че има „страшно много доказателства, че и в момента има банки, които се занимават с подобна дейност, като някой от тях са наистина сериозни банки".

В отговор на въпроси, Полсън е споменал, че има в предвид около 30 големи компании включително и банки, които вероятно подпомагат Иран, в повечето случаи дори без да го знаят.

Другата тема, която Полсън коментира беше ревалвацията на юана, като отново повтори официалното становище на американското правителство за по-бързо въвеждане на гъвкавост на валутата на Китай. Министърът е допълни, че останалите му колеги са съгласни, че юана трябва да е по-гъвкав и да определя стойността си от пазара, като по този начин ще повлияе позитивно на световния търговски дисбаланс.

Полсън заяви, че няма определено таргет ниво за китайската валута.