Продажбите на най-големия южнокорейски производител на автомобили - Hyundai Motor Co., са се повишили с 24.6% през август на годишна база благодарение на ръста на износа на компанията.

От Hyundai обявиха, че през месеца са продали общо 224 537 автомобила в сравнение с 180 241 броя през същия месец на миналата година.

Компанията е шестият по големина световен производител на автомобили заедно с южнокорейското си подразделение Kia Motors Corp., откъдето отчетоха ръст от 28.5% в продажбите си през август до 134 813 броя.

Продажбите на Hyundai на местния пазар са отбелязали ръст от 13% през изминалия месец август до 51 314 броя, сочат още публикуваните от компанията данни.

Говорителя на компанията заяви, че зад добрите резултати стои ръстът на продажбите на компанията в Северна Америка и Близкия Изток, в резултат на добрите продажби на топ модела на компанията Sonata.

Положително влияние е оказало и прекратяването на стачните дейности от страна на работниците след достигане на споразумение относно заплатите им с ръководството на компанията на 27 юли.

Работниците прекъсваха своята работа за по един час всеки работен ден в продължение на един месец.

В сравнение с юли, когато от там са продали едва 129 122 автомобила, продажбите на компанията през август са се повишили със 73.9%.

Продажбите на автомобили, произведени в заводите на компанията в чужбина, са се повишили с 30.3% до 76 600 броя през август в сравнение с година по-рано.

Hyundai има заводи за производство на автомобили в САЩ, Китай, Индия и Турция.

Местното производство се е повишило с 82.6% през август на месечна база.

След данните акциите на петата по пазарна капитализация компания на южнокорейската борса отбелязаха повишение от 1.4% до 82 100 вона, на фона на минималното повишение на индекса.