Преговорите между автомобилните концерни Нисан, Дженерал Моторс и Рено за създаване на глобален автомобилостроителен съюз не се увенчаха с успех, съобщава от Токио руската информационна агенция РИАН.

Рано в четвъртък японският държавен телевизионен канал NHK е предал изявлението на трите страни, в което се казва, че те „не са успели да се договорят за процентното съотношение на участието и разпределението на печалбите".

Президентът на GM, Рик Вагонер заявил, че създаване на такъв концерн не отговаря на интересите на неговите акционери, тъй като Нисан и Рено, които вече си сътрудничат на пазара, са отказали да предоставят на американската корпорация финансова компенсация за първоначалните разходи в проектосъюза. Във връзка с това решение, стойността на акциите на GM паднала на ню-йоркската борса с девет цента до $33,32.

Идеята да се създаде световен автомобилостроителен алианс принадлежи на милиардера Кирк Керкорян, който притежава 9.9% от акциите на GM. Керкорян заявил, че в случай на обединение на усилията на трите страни, той ще увеличи своето дялово участие. Керкорян говори също и за необходимостта да се проведе независима оценка на рисковете от незаинтересувани одиторски компании, но в това отношение мнението му не бе взето под внимание.

Японските експерти считат, че съюзът, който преди години би представлявал сериозен интерес за GM, сега далеч не е толкова привлекателен, тъй като в американската компания вече са стандартизирани всички производствени процеси и компоненти, които се произвеждат в притежаваните предприятия в различните части на света.

Нисан, кйто е вторият по размер автомобилен концерн в Япония, възложил воденето на преговорите на Карлос Госн, който е президент на обединението на „Рено-Нисан". В случай на евентуален успех, обединените Рено и Нисан били съгласни да придобият до 20% от акциите на GM.

По някои сведения, съюзът „Рено - Нисан" може да се опита да направи аналогично предложение на друг американски производител на автомобили - Форд.