Най-евтиният автомобил в света направи своя пазарен дебют, предаде Bloomberg. Tata Nano, която бе представена пред света през януари миналата година ще струва 100 000 рупии (2050 долара). Церемонията по случай първия пазарен ден за Nano се състоя в хотел Тадж Махал в Мумбай, който през ноември частично беше разрушен от терористи.

Идеята за създаването на модела е на Ратан Тата, собственик на едноименната компания.По думите му неговото желание да предложи на индийците алтернатива на двуколесните и триколесни моторни превозни средства, които са широко разпространени там заради ниските си цени.

По първоначални планове, автомобилът трябваше да бъде на пазара още преди шест месеца, но спорове около земята, върху която компанията имаше намерение да изгради завод блокираха производството.

В момента Tata приема поръчки за автомобила, като неговата фактическа продажба ще започне от новата финансова година за индийците - 1 април. Очаква се през следващите 12 месеца да бъдат построени между 30 и 80 хил. бройки от модела, отбелязва агенцията.

Според анализатори обаче генерираните проходи от евентуалните продажби няма да могат да спомогнат значително за рефинансирането на заема, който Tata изтегли при покупката на Land Rover и Jaguar от Ford миналата година.