Повече от половината от американския бизнес се управлява от дома, а повечето от фирмите, които са такива се управляват от жени, това пише в правителствен доклад изнесен днес.

Според доклада, 56% от фирмите, които се ръководят от дома имат за управител жена. Това според специалисти е показателно как жените успяват да съчетаят ролята си на домакиня и наравно с това да „пълнят" семейния бюджет. Сред фирмите управлявани от мъже, само около 47% са разположени на мястото, което е и дом.

Жените също са на мнение, че работата от дома им позволява да се грижат за семейството и домакинството. Все повече американки предпочитат надомната работа, показва изследването. Също така, възрастта е определящ фактор, тъй като редица по-възрастни жени предпочитат спокойствието и домашния уют пред натоварените офиси пълни с енергични хора.

Този доклад ще е показателен за собствениците на компании, които могат да разширят дейността си чрез наемане на служители, които да работят дистанционно. Все още е спорно обаче, колко ефективно би било това предвид липата на постоянен контрол през работния ден.

Собственият бизнес, който се управлява от дома обаче може да бъде доста несигурен. Докато жената е вкъщи и работи е изключително трудно да се концентрира ако покрай нея има малки деца, които непрекъснато искат вниманието и грижите й. Затова много американци смятат работата от дома за по-несериозно занимание.