Реформаторите не одобряват идеята на финансовото министерство от догодина общините да могат да облагат с до два процента доходите на гражданите. Това заяви в парламента в отговор на журналистически въпрос съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

„Парламентарната група на РБ се отнася без симпатии към тази идея, надеждата ни е предложението да не влезе в пленарната зала, а само консенсусни предложения, подкрепени от консолидирано, единно мнозинство", обясни позицията на групата Кънев, цитиран от БТА.

Партийният лидер добави, че в момента предложението е в рамките на обществено обсъждане като подчерта, че хубавото в случая е, че това става на един по-ранен етап, а не когато влезе в деловодството на НС.
Кънев отбеляза, че добрият вариант е да има обща позиция на мнозинството по данъчното законодателство и да не се влиза в спорове в пленарната зала.

Във всяка държава, разясни политикът, правителството има естествен инстинкт да събира повече данъци. Мисля, че в групата на ГЕРБ, ПФ и РБ има съпротива срещу някои по-радикални идеи, срещу самата идея за увеличение на данъци, добави той. Според него в съгласие и диалог НС ще изпълни историческата си роля да представлява гражданите и да ги защитава от свръхоблагане.

Във връзка с номинацията на съдия от парламентарната квота за Конституционния съд, Кънев посочи, че най-добре е това да е кандидатура на мнозинството.

Днес изтича крайният срок за предложения от политическите сили за КС. Миналата седмица председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че неговата формация ще предложи Константин Пенчев, чийто мандат като омбудсман изтича през октомври.