Протестиращите млекопроизводители блокираха пътя на връх Шипка за минути, някои от тях легнаха на земята, имаше и сблъсъци с полицията. Хиляди недоволни животновъди от цялата страна, както и десетина румънски животновъди заявиха своята готовност да продължат с протестите, докато управляващите не изплатят пълния размер на обещаните евросубсидии, съобщи Дарик.

Правителствата на Румъния и България работят за Брюксел, а не за гражданите си. С общи усилия ще се борим да бъдем свободни държави, защото сега сме роби на Европа", каза пред животновъдите на връх Шипка председателят на синдиката на румънските животновъди Костел Караш.

Екип на румънска телевизия предава директно протеста на българските фермери. „Ще продължа да работя в името на българското земеделие", декларира пред протестиращите и евродепутатът Петя Ставрева.

Фермерите настояват да получат пълния размер на обещаните субсидии и се обявиха за пълен контрол от страна на държавата върху храните.

Протестиращите предвиждат да блокират прохода за 10 минути. Всички протестиращи скандират "Оставка, оставка", съобщава Фокус. Полицията обаче не разрешава блокиране на пътя.