В ежегодната класация на списание Forbes Русия вече излезе на трето място по брой на най-богати хора в страната след САЩ и Германия, предаде Reuters.

По сметки на американското списание в Русия има 53 милиардери, като общото им състояние се оценява на 282 милиарда долара.

Най-богатият руснак според класацията на Forbes остава Роман Абрамович (на снимката), като в общия рейтинг от 946 безнесмена в световен мащаб той заема 16-то място.

Припомня се обаче, че според версията на руското списание "Финанс" състоянието на собственика на "Базов елемент" Олег Дерипаска е по-голямо, въпреки че самият той го отрича.

Средната възраст на руските милиардери е 46 години, сравнено със средната възраст на всичките 946 мириардери по света, която е 62 години.

Броят на богатите хора в списъка е нараснал с 19% от миналогодишните 793 милиардери, а общото им състояние е нараснало с 35% до 3,5 трилиона долара.

За 13-та поредна година класацията се оглавява от собственика на Microsoft Бил Гейтс, чието състояние се оценява на 56 млрд.долара.

На второ място е инвестиционният магнат и изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc. Уорън Бъфет с 52 млрд. долара, а на трето- мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим с 49 млрд. долара.