По време на брифинг в Минск генералният директор на концерна Росенергоатом Александр Локшин е заявил, че Русия е готова да реализира изцяло вътрешната и експортната си програма за строителство на АЕЦ.

Локшин е отбелязал, че строителството на АЕЦ до 2015 г. в Русия се реализира по програма на обща стойност около 1,5 трилиона рубли (над 55 млрд. долара). Предвижда се строителство на два ядрени енергоблока годишно.

След 2011-2012 години този показател може да нарасне до три четири енергоблока годишно. В момента в Русия се строят пет енергоблока за АЕЦ, от които три са в завършителен стадий - съобщил е още Локшин, цитиран от РИА Новости.

Създаваният в Русия атомен енергопромишлен комплекс ще позволи да се консолидират усилията на руската промишленост в сферата на атомната енергетика. „Тази консолидация ще позволи изцяло да се изпълни набелязаната програма за строителство на АЕЦ вътре в страната и в чужбина", казал е директорът.

По време на брифинга е било отбелязано, че Русия разглежда Беларус като потенциален клиент, който може да отправи поръчка за строителство на АЕЦ. Възможната схема на сътрудничеството ще се определи изхождайки от исканията на поръчителя. „Именно страната, която поръчва, диктува условията на доставчиците на оборудване за АЕЦ".


За пример е дадена стойността на строителството на един киловат от АЕЦ с два блока, която в България през 2006 г. бе определена на 2 хил. евро. Оттогава цените за строителство на АЕЦ в света са се повишили, което е свързано с повишеното търсене за създаване на атомни електростанции по света.