Българо-румънски икономически форум и бизнес-срещи ще има в Русе до края на годината. Те ще се организират от Българо-румънската палата, Русенската и Гюргевската търговски камари, под егидата на Министерствата на икономиката на двете съседни страни.

Това стана ясно след приключилата девета сесия на смесената Българо-румънска комисия за научно-техническо сътрудничество, ръководена от българския министър на транспорта Петър Мутафчиев и румънския му колега Раду Берчяну.

На сесията беше отбелязан ръст от 38,2% на стокооборота за 2005 г. спрямо 2004 г ( $ 1.128 млрд.. по данни на НСИ) между двете държави.

За първите шест месеца на годината обемът на търговията между двете страни е $682 млн., 30.7% повече от същия период на миналата година. При запазване на тази тенденция през 2006 г. ще бъде отбелязан най-високият обем на стокооборота до момента.

Най-голям дял за това имат нефтените продукти и горива, които са определящи и за отрицателното търговско салдо за България от - $234 млн.

Отчетен беше и ръст на взаимните инвестиции. Към края на 2004 г. инвестициите на български компании в Румъния са около 11 млн. евро. Румънските инвестиции у нас са едва 1.5 млн. евро.

От началото на 2006 г. обаче се наблюдава рязък скок на румънските инвестиции, които до края на годината се очаква да достигнат почти 15 млн. евро. Към момента в Румъния са регистрирани 623 дружества с български капитал, а в България 328 компании съответно с румънски капитал.