Явно високите представителни разходи на шефовете на големи фирми не са български патент. Вероятно ние, българите, сме изкопирали тази схема от чужбина.

Дни след като американският застрахователен гигант AIG (Ей Ай Джи) получи държавна помощ от 85 милиарда долара от Управлението за федерален резерв на САЩ, членове на ръководството й похарчиха 440 000 долара за забавления в хотелски комплекс в Калифорния. Сега те отидоха на лов в Англия за 86 000 долара, след като компанията взе още 37,8 милиарда долара от УФР под формата на кредити, финансирани от данъкоплатците, предаде  БТА.

Миналия месец само няколко дни след като правителството на САЩ отпусна кредит от 85 млрд. долара, финансиран от данъкоплатците, за да спаси AIG от фалит, компанията плати сметка от 440 000 долара за едноседмична ваканция за най-добрите й застрахователни агенти в елитния хотелски комплекс Сейнт Реджис де Монарк Бийч в Калифорния.

Главният прокурор на Ню Йорк Андрю Куомо посочи, че разходите на компанията може да се окажат "измама с прехвърляне на средства" според щатския закон за длъжниците и кредиторите и отбеляза, че освен тези суми са платени и още милиони на директори, управлявали AIG в периода, когато компанията бе изправена пред фалит и получи държавна помощ.

Високопоставени представители на AIG посочиха, че ловът в Англия е събитие, организирано за клиентите на компанията всяка година и което е било планирано месеци преди спасяването на групата. AIG се ангажира - както направи и след ваканцията през септември - да направи всичко възможно, за да прекрати подобни разточителства. От компанията отказаха да уточнят кои директори са участвали в ловното мероприятие.

AIG чрез инвестицонното си поделение са собственици на БТК.