Все още няма яснота кога точно ще започнат преговорите по изясняване на финансовите въпроси по проекта за новия терминал, каза днес министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Шрабаг, изпълнителят на проекта, настоява преговорите за заплащането да започнат ведната след Нова година. Аргументите им са, че 95% от работата е свършена и могат да започнат преговорите по финансовата част.

Българската страна обаче настоява да бъде предаден и втори пусков комплекс, което вероятно ще стане напролет и едва тогава да се преговаря за парите, санкциите и компенсациите.

Българсската общественост е наясно, че имаше паднал таван и сгрешена рулираща писта, съгласи се министър Мутафчиев, но трябва да видим целият проект приключен, за да можем да направим правилните калкулации, допълни той.

Министърът зяави, че е наясно и с желанието на австрийската фирма да се предвидят авансово оставащите 5% работа по новото летище и преговорите по финансовото му изражение да започнат в първите дни на 2007 г.

Представителят на Щрабаг Нематолах Фарокния заяви, че австрийците са били изненадани от големия брой институции, чиито представители са идвали да оглеждат, оценяват и инспектират летището. Той ще продължава да настоява колкото се може по-бързо да започнат преговорите за заплащането на проекта, още повече над 50% от подизпълнителите са били български фирми.