София ще посрещне членството на България в Европейския съюз с нов пътнически терминал, съобщиха от пресцентъра на МТ.

Официалното откриване и пускане в експлоатация ще се състои на 27 декември 2006 г. в 12.00 часа в присъствието на министър-председателя на Република България Сергей Станишев, министъра на транспорта Петър Мутафчиев, народни представители, министри, представители на дипломатическия корпус, акредитиран у нас, представители на фирмата-изпълнител Щрабаг и други.

След официалното откриване на модерното инфраструктурно съоръжение премиерът и министърът на транспорта ще посрещнат първите пътници, пристигащи с полет от Брюксел.

Проектът за реконструкция, развитие и разширение на Летище София е един от най-мащабните проекти по програма ИСПА на Европейския съюз в България. С решение на Министерския съвет той е обявен за обект с национално значение.

Новоизграденото летище ще обслужва всички класове самолети. Капацитетът му ще бъде до 2.6 млн. пътника годишно и 26 000 т. годишен карго обмен. С новия проект ще се намали вредното влияние върху околната среда и ще се повиши безопасността и сигурността.

Сградата на новия пътнически терминал е 50 000 кв. м и с паркинг за 820 автомобила. В нея са разположени основните зони за обработка на пътниците и техния багаж, както и необходимите технически и административни помещения.

Достъпът до главната зала за заминаващи пътници ще бъде от три входа. В нея са помещенията за летищна информация, продажба на билети, проверка на билети, офиси на туроператори, поща, гише за обслужване на инвалиди, магазини, бизнес център и др.

Част от пространството на зала заминаващи се заема от зоната за регистрация на пътници и багажи (чек-ин зала). Всяка от големите авиокомпании ще има собствени чек-ин гишета.