Цената на суровия петрол намаля за втори пореден ден в Ню Йорк, след като прогнозата на метеоролозите, че ураганът „Доли" ще мине далеч от нефтените полета в Мексиканския залив се сбъдна, а доларът тръгна нагоре, правейки по-малко изгодни инвестициите в суровини.

„Доли" заплашваше северната част на Мексико и южен Тексас, като опасенията бяха, че ураганът може да спре доставките от региона.

Петролните фючърси са поевтинели с повече от 15% спрямо рекорда от $147.27, достигнат на 11юли, след като потреблението на бензин в САЩ намаля за 13-та поредна седмица.

Вчера контрактите на за доставка на петрол през септември понижиха цената си в края на деня до $128.42 за барел, а в началото на европейската сесия фючърсите се търгуваха за $127.57 или с 0.66% понижение от вчера.

Броят на висящите петролни фючърси на NYMEX падна до най-ниското си ниво за последните 17 месеца, след като нефтените компании, рафинерии и институционални инвеститори излязоха от пазара, като търсенето падна с 2.6% от 21 юли до 1.23 милиона контракта

Миналата седмица търсенето на бензин в САЩ намаля с 3.3% на годишна база, което беше 13-то поредно седмично намаление, като американците реагираха на високите цени на горивата, като почнаха да карат по-малко автомобилите си, според доклада на MasterCard.

Бензиновите фючърси с доставка през август паднаха с 2.11 цента до 82.5 цента за литър, след като вчера поевтиняха с 7.01 цента, до 83.1 цента.

„Доли" набра сила, навлизайки в Мексиканския залив и се превърна в ураган. Платформите в залива добиват около 25% от американската продукция на нефт.

Силата на ветровете достигна 320 км/ч, но бедствието се насочи на северозапад, като се очаква окото на бурята да достигне сушата утре сутринта.

Нефтените компании намалиха добива с около 4.7%, след като евакуираха персонала на 49 платформи и 6 рафинерии, заради бурята.

Сорт Брент също поевтиня, като днес в началотo на европейската сесия достигна $128.200 за барел или с 1.04% понижение от вчера, когато намали с 2.3% до 129.55 за барел.