Със заповед на Председателя на Агенцията по ядрено регулиране, по искане на АЕЦ "Козлодуй" днес, 27.12.2006 г. бяха изменени лицензиите за експлоатация на 3 и 4 блок.

Заповедта влиза в сила от 01.01.2007 г, съобщиха от АЯР.

Изменението ограничава дейностите по лицензиите до експлоатация на блоковете в режим, при който ядреното гориво е извадено от активната зона на реакторите и се съхранява в приреакторните басейни.

През срока на действие на изменените лицензии АЕЦ "Козлодуй" не може да използва съоръженията на 3 и 4 блок за производство на електрическа и/или топлинна енергия.

Независимо, че реакторите не се използват за производство на електроенергия, наличието на ядрено гориво в техните съоръжения налага съблюдаване на всички изисквания за безопасна експлоатация. Затова лицензиите съдържат условия, които определят изисквания към персонала, ядрената безопасност, радиационната и физическа защита, аварийната готовност и други специфични условия.

Както и в изменението на лицензиите за 1 и 2 блок, така и при 3 и 4 блок, АЕЦ "Козлодуй" следва да изпълни и всички подготвителни дейности за извеждане на блоковете от експлоатация, включително и необходимата за това документация.