В Държавен Фонд "Земеделие" е преустановен приемът на документи за предоставяне на държавна помощ по Регламент /ЕО/ 1535//2007 г. на Комисията от 20 декември 2007 г. за прилагане на членовете 87 и 88 от Договора на ЕО към помощите „de minimis", съобщиха от пресцентъра на фонд "Земеделие".

Причина за спирането на приема е достигане на лимита на кумулирания размер за България.

По схемата фермерите имат право да получат в рамките на три стопански години подпомагане до левовата равностойност на 7 500 евро. В приложението към Регламента е фиксиран максимален размер на помощта, в рамките на 23 млн. 115 хил. евро, който България не може да надхвърля.

Решението е било утвърдено и на заседание на УС на ДФ "Земеделие". До момента общият размер на договорените средства възлиза на близо 43 млн. лв. Държавната помощ беше предоставена като компенсация за щетите от неблагоприятните климатични условия през 2007 г.

Ако на едно от следващите си заседания Министерски съвет одобри корекцията на план-сметката на ДФ „Земеделие", всички животновъди, подали документи за подпомагане до 15 април 2008 г. ще получат полагащата им се помощ.