Бразилската промишлена група Камаргу Корреа" официално е съобщила за начало на дейности по проектиране и финансиране на проекта за строителство на ВЕЦ на река Рио-Мадейра в бразилска Амазония. Съобщението е на РИА Новости с позоваване на бразилския вестник „Естаду ди Сан-Паулу".

Новото предприятие носи името „Амазония Мадейра Енержиа". Формирана е група от 20 специалисти, които започват да работят над проекта. 11 големи бразилски компании са изразили интерес да участват в предприятието. Сред тях са гиганти като строителната „Норберту Одебрехт", енергийната „Фурнас", металургическите Се-Ес -Ен, „Жердау" и „Вале де Рио - Досе", алуминиевата „Алкоа" и др. Проектът за строителството на ВЕЦ е привлякъл вниманието и на руските предприемачи.

Енергийният комплекс, който ще се строи на река Рио-Мадейра, включва две ВЕЦ със сумарна мощност 6450 мегавата. Стойността на този най-голям за последните няколко години инфраструктурен проект в Бразилия се оценява почти на $10 млрд.

„Камаргу Корреа" е една от най-големите в Бразилия промишлени групи, в чиито предприятия работят над 30 хил. души. Предметът й на дейност включва строителство, енергетика, транспорт, металургия и производство на текстил и обувки.