"Уиз Ер България Ерлайнс" ще извършва редовни полети до Германия, Гърция, Турция и Молдова, съобщи пресцентъра на МС.

На днешното си заседание правителството реши авиодружеството да бъде посочено като въздухоплавателно предприятие от страна на България за експлоатация на маршрутите по редовните международни линии с горесопосочените държави.

Присъствието на още един български оператор на авиационния пазар на страната ще допринесе за увеличаване на пътниците от и за България, което създава условия за увеличаване на валутните постъпления в националната инфраструктура на подсектор въздушен транспорт, се казва с прессъобщението.

Наред с това, ефектът от предоставянето на по-рентабилни, достъпни в ценово отношение и разнообразни обществени услуги от се очаква да бъде и ефектът от засилването на присъствието на световните и регионални авиационни пазари.

Фирма "Уиз Ер България Ерлайнс" е еднолично акционерно дружество, регистрирано по Търговския закон. Дружеството е конституирано като българско юридическо лице. Едноличен собственик на капитала е "Болкан Авиейшън".

Неин управляващ директор е унгарецът Йозеф Варади, който е и шеф на "Уиз еър". Целият капитал на "Болкън авиейшън" се притежава от "Уиз еър лимитид", Великобритания.

В регистъра на въздухоплавателните средства у нас унгарците вписват един Еърбъс А 320. И още преди Нова година получават от Главна въздухоплавателна администрация (ГВА) свидетелство за авиационен оператор (САО).

Така като българска авиокомпания, но с чуждестранен капитал, "Уиз еър" има право да извършва само чартърни полети. В съдебната й регистрация обаче е записан предмет на дейност "въздушен транспорт по разписание", което означава полети по редовни линии.

Според Регламент 2407/92 на ЕС, въведен у нас с наредба, една авиокомпания може да получи лиценз за редовни линии, само ако неин мажоритарен собственик е физическо или юридическо лице от страната, в която е регистрирана.