В Москва започнаха преговори за предоставяне на кредит на Исландия в размер на 4 милиарда евро, пише „Известия ру". По данни на ИТАР-ТАСС запознати с преговорите твърдят, че в тях ще вземат участие ръководствата на Централната банка и Министерство на финансите и делегация на Исландия.

Ако кредитът бъде предоставен, то Русия първа ще окаже помощ на Исландия, на която западните й съюзници отказаха.
Освен това Исландия ще е първата страна от НАТО, прибегнала до руските капитали.

По-рано вицепремиерът и министър на финансите Алексей Кудрин заяви, че Русия е позитивно настроена към молбата на Исландия за отпускане на заем. Други икономисти в РФ все пак коментират, че заемът, отпускан на Исландия, възлиза на цели 16% от стабилизационния пакет, гласуван от Думата за цялата руска икономика.

Рейкявик е принудена да поиска финансова помощ след като правителството взе под контрол три свои големи банки. Исландия е на прага на разпада на националната икономика. В очакване на финансовата помощ исландският фондов индекс ICEX се понижи с 76% до 717,09 пункта. Експерти определят този спад като „технически".

Отпускането на кредит на Исландия се възприема позитивно от Световната банка. Към чуждестранни кредитни институции островът има задължения от $61 млрд., което е пет пъти повече от годишния БВП.

 

Money.bg припомня, че национализациите във финансовия сектор не дадоха резултат и не върнаха доверието в банковата система на Исландия. Централната банка обяви в националния ефир, че ще фиксира курса на кроната към еврото на ниво 131 крони за евро. Случващото се в островната държава е толкова сложно, че властите са се обърнали за помощ към чужбина. Исландският премиер Гейр Хорте призна, че първо е опитал да преговаря с други страни, преди да се обърне към Москва.

Не бива да се пренебрегва и дипломатическия скандал с Великобритания и замразяването на банкови депозити за британски и исландски вложители съответно в Исландия и на Острова, коментират експерти. Исландия не е член на ЕС, но сегашната ситуация, при която европейските лидери обсъдиха спасителен план за финансовата система на ЕС, накара някои официални представители да поставят въпроса за членство на Исландия в съюза.