"Новият Общ устройствен план (ОУП) на Созопол е насочен най-вече към гостуващите туристи и в привличането на все повече платежоспособни гости", заяви кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Една от най-съществените стъпки в тази посока е изграждането на три голф игрища в зоната между селата Равна гора и Извор. Всяко едно игрище е с големина от около 1000 дка., като преобладаващата част е общинска собственост, информира Фокус.

Чрез голф проектите община Созопол дава шанс за партньорство на сериозни инвеститори, като им предоставя терени между 500 и 1000 дка. с готовност да им съдейства за добавянето и на частни терени.

В момента тези земи са земеделски и определянето им в ОУП за голф игрища означава, че тяхното предназначение може бързо да се смени и да се отредят точно за развитие на голф туризъм, т.е. за терени с ниски параметри на застрояване в части от тях.

Според прогнозите към бъдещите спортни комплекси ще влязат и допълнителни частни терени, за да се отговори на нарастващия интерес от страна на инвеститорите.

"Разполагаме с дадености, каквито другите общини нямат, затова и ще успеем да изградим нашите голф комплекси по-бързо от другите общини", каза главният архитект на община Созопол Румен Александров.

Бъдещите три голф игрища ще бъдат обслужвани от летище, чиято писта ще е с дължина от 1800 метра, напълно достатъчна за обслужване на малки самолети. Созополският аеропорт ще бъде разположен между селата Равна гора и Извор.

Като дадености теренът е много подходящ, защото там съществува селскостопанско летище, което отдавна не функционира, но може да послужи за основа на бъдещия аеропорт. Според главния архитект, вече е сигурно, че около летището ще се комасират земи, за да се обезпечи с терени трасето.

В общинската стратегия е залегнало и изграждане на голям атракционен парк върху площ от 300 дка. в зоната между пътя Созопол - Бургас и залива до къмпинг "Градина".

По отношения на инфраструктурата в района на Равна гора, Извор и селата около тях общината има сериозни намерения. До две години всички инфраструктурни проблеми с вода, канализация и улици в селата ще бъдат решени окончателно.

До година и половина ще заработи пречиствателната станция в Созопол, която ще събере отпадните води от Созопол, Равадиново, Черноморец, Атия, Дюни и Алепу.

Според разработения ОУП в населените места са предвидени и локални пречиствателни станции.