Великобритания и Исландия ще съгласуват тази неделя заем в размер на 3 милиарда паунда за Исландия, който ще гарантира вложенията на британците в  Icesave, онлайн подразделение на проблемната исландска банка Landsbanki, пише „Файнейшъл таймс".

Заемът е първата крачка за размразяването на депозитите на 300 хиляди британци, които не могат да си вземат парите.

Като вече писа Money.bg Исландия преговаря да получи от МВФ $ 6 млрд. евро с гаранцията на централните банки на скандинавските държави.

Според други източници, Исландия ще получи от Фонда извънредно финансиране от $1 млрд., а допълнителните пари вероятно ще дойдат от Русия и Япония. Малката островна държава се надяваше, че по-голям кредит, отпуснат от Русия, ще я спаси от унижението и финансовите структури на МВФ.  Преговорите с Русия очевидно завършиха без резултат.

Икономисти предупреждават, че сумата $6 млрд. може да не се окаже достатъчно за възстановяване на опустошената банкова система на Исландия. Правителството се нуждае от подобна сума само да осигури доставките на базовите ресурси за населението.

От МВФ се очакват сурови условия за отпускания държавен кредит, включително и разчистване в трите национализирани банки Kaupthing, Landsbanki и Glitner. Брутните задължения на банковата система са десет пъти над валутните резерви на Исландия.

Междувременно от фонда съобщиха, че са готови да помогнат на Турция да се справи с финансивите проблеми, пише гръцкото издание "Репортер".