Министърът на транспорта Данаил Папазов дойде в парламента, за да разкаже на депутатите от транспортната парламентарна комисия за успешното решаване, до този момент, на спора между българските и турски превозвачи, предаде репортер на News.bg.

Припомняме, през последните няколко дни родните превозвачи блокираха границата ни с Турция заради проблеми с лицензионните режими за настоящата 2014-та година. Тази нощ, точно в 00.30 часа, временно решение на проблема бе намерено.

Това решение, по думите на министър Папазов, обаче не е окончателно. А проблемът ще претърпи развитие едва на 17-ти февруари, понеделник, в Анкара, когато ще се състои така чаканата среща между нашата Автомобилна администрация и автомобилната администрация на Турция.

За да подпомогнат решаването на проблема и да запазят позициите на превозвачите министър Данаил Папазов ще се срещне с неговия турски колега. Въпросната среща бе обявена първо за 21-ви февруари, но предвид ескалиращото напрежение страната ни се бори за по-ранни разговори.

Транспортният ни министър разказа на депутатите, че нашата Автомобилна администрация многократно пъти е търсила контакт с южната ни съседка, но без успех. Турция е искала първо издаването на всички разрешителни от наша страна и едва тогава ще седнат на масата на преговори.

Тази нощ обаче протестиращите ни превозвачи освободиха двата блокирани гранични пункта "Капитан Андреево" и "Лесово", като причината за "крачката им назад" е обещанието за по-ранна среща. За да получим такава, българската държавна администрация е предоставила половината от исканите транзитни разрешителни на турската страна и е поискала те веднага да бъдат доставени на границата.

"Цялото правителство действаше екипно и успяхме да нормализираме транспортната система в района на двата гранични пункта", се похвали Папазов и увери, че дори по време на посещението си в Сингапур е запознал ресорния еврокомисар с целия проблем на българските превозвачи.

Веднага след падането на блокадата на граничен пункт "Капитан Андреево" от турска страна, у нас са влезли 207 тежкотоварни автомобила, а от нас към Турция са минали 150 тежкотоварни автомобила.

"Вече се говори за нов подход и уреждане трайно на въпроса, като се разгледат исторически всички искания на двете страни. Това е ново за нас", призна министър Папазов и се зарече на 17-ти февруари да бъде защитена позицията на нашите превозвачи.

Илиян Филипов от Съюза на международните превозвачи благодари на правителството и лично на министъра за действията, които са направили.
Те са притеснени обаче, че на двустранните срещи присъстват само представители на турския бранш, но не и на нашия. В отговор на това искане транспортният ни министър обеща, че това ще бъде едно от настояванията на нашата администрация - да има и родни превозвачи.