Япония е одобрила процедурата за внос на българско птиче месо и гъши дроб, с което вече допуска нашите продукти до местния пазар. Това обяви зам.-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на българо-японски бизнес форум в хотел „Сенс" в София.

Той допълни, че в момента тече друга процедура за разрешаването на износ на българско свинско месо към Япония. Според него двете процедури ще позволят на много малки и средни предприятия от България да намерят свои партньори в Япония и да започнат износ.

Зам.-министър Петров призова японските компании да насочат поглед към България като страна, която може да бъде тяхна врата за цяла Европа. Той им обясни, че има възможности за влизане в държавните и частни индустриални зони у нас.

Председателят на групата за приятелство „България - Япония" към горната камара на японския парламент Коичи Киши обяви на форума, че в Япония има 35 млн. малки и средни предприятия. Повечето от тях търсят възможности за излизането на нови пазари.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева посочи, че нейният екип полага системни усилия за развитие и подобряване качеството на предоставяните услуги за информационно осигуряване на бизнеса, за предоставяне на специализирано обучение, организиране на промоцията на българските предприятия чрез национални участия на международни панаири и специализирани изложби, търговски мисии, бизнес делегации.

Между България и Япония съществува неизползван потенциал за нарастване и диверсифициране на двустранния стокообмен. Необходимо е и двете страни да търсят експортни възможности за балансиране и увеличаване на двустранния стокообмен, чрез насърчаване на преките контакти между български и японски фирми и бизнес партньори, допълни Захариева. Тя се срещна с Атсуши Тойонага, комисар на Японската агенция за малки и средни предприятия.