Японската валута отбеляза пет месечно дъно към долара на днешната азиатска сесия, след като валутните пазари не се повлияха от настойчивите коментари на лидерите от Г7, за по-бързо покачване на цената на йената.

През деня валутата достигна дори до ниво 118.15 за долар, от стойността си при закриване в петък на 117.55 йени за долар.Това автоматично регистрира 5 месечно дъно за японските пари.

Същевременно шведската крона отбеляза 5 седмичен връх към еврото, след като дясната формация в страната спечели вчера изборите за парламент и така прекрати 12 години управление на социал-демократите.

След срещата си в Сингапур през уикенда, от Г7 не споменаха специално японската валута в комюникето си. Гуверньорът на ЕЦБ Трише е заявил пред журналисти, че колегите му от страните членки на Г7 са се съгласили, че цената на йената ще пресъздаде най-пълно японския икономически напредък.

Японският финансов министър Садаказу Танигаки е допълнил изказванията с коментар, че последното понижение на йената към еврото е било доста „неприятно", но все пак Г7 не са се спрели конкретно на този проблем.      

Единната европейска валута се търгуваше за 149.18 йени тази сутрин, което е покачване от предишните ниски нива на 148.06 йени на електронната търговия. Доларът се разменяше за 117.83 йени, като се понижи от високите нива за сесията на 118.15 йени, но все още доста над дъното при 117.12 йени.

Основният валутен курс евро/долар се движише почти без промяна днес, като еврото остана на $1.2657, съвсем малко под нивото на затваряне от петък на $1.2665. На електронната търговия, еврото достигна до дъно на $1.2632 в близост до седем-седмичното дъно от $1.2631 отбелязано също в петък.  

Припомняме, че днес японските пазари ще са затворени заради националния празник в страната.

Шведската крона се покачи до нов 5-седмичен връх на 9.1700 крони за евро, след като избирателите гласуваха в подкрепа на дясно-центристката формация на Фредрик Райфелдт, който се задължи да намали данъчната ставка и помощите за безработни.