България забрани продажбата и доставките на оръжия, военна техника и оборудване за Ливан.

Забраната е въведена от Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба.

Ограничението е в изпълнение на резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН от 11 август 2006 г., което е задължително за всички държави-членки на организацията и съответства на Обща позиция 2006/625/CFSP на Европейския съюз от 15 септември 2006 г.

С резолюция 1701 Съветът за сигурност на ООН забранява също каквото и да било обучение или помощ, свързани с предоставяне, производство, поддръжка или използване на оръжията.

Обща позиция 2006/625/CFSP на ЕС забранява още осигуряването на финансиране или финансова помощ във връзка с военни действия, включително на субсидии, заеми и износни кредитни застраховки за продажба, доставяне, прехвърляне или износ на въоръжение и сродни материали или за предоставяне на свързана с оръжие техническа помощ, посреднически и други услуги за физически или юридически лица в Ливан, както и участието в действия, целта на които е да се заобиколят тези забрани.

Контролът по изпълнението на постановлението на МС се възлага на министъра на външните работи Ивайло Калфин, министъра на вътрешните работи Румен Петков, министъра на икономиката енергетиката Румен Овчаров и директора на Агенция "Митници" Асен Асенов.

То ще влезе в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".