Ливан ще загуби близо $2 милиарда от приходи от туризъм през тази година поради продължилата месец война с Израел. Това съобщи за Reuters министърът на туризма на Ливан, Йозеф Саркис. Надеждите му са отправени към контингента от 15,000 миротворци на ООН, които ще подпомогнат разклатената икономика.

Резолюцията на ООН, която завърши 34 - дневната война между държавата Израел и терористичната групировка Хизбула, постанови настаняването в южен Ливан на 2,000 души редовна войска и на още 13,000 миротворци от различни страни.

Министър Саркис се надява на родителите, други близки и приятели на войниците да увеличат броя на посетителите в Ливан. „Подготвяме се за кампания сред родителите в страните, от които са техните деца умиротворители, която да покаже Ливан като красива страна, а не образите на разрушение и война."

Саркис каза още, че очаква около 10 милиона долара месечно преки постъпления в Южен Ливан от войниците на УНИФИЛ (Мироопазващата мисия на ООН в Ливан) и вече приема заявки за издаване на разрешения за разкриване на ресторанти, клубове и кафета в този регион.

Очаквани са били около 4 милиарда долара приходи от туризъм за настоящата година, но поради войната най-вероятно е сумата да намалее двойно. Освен другото, разрушенията от бомбардираните сгради, мостове и пътища се оценяват на 3.6 милиарда долара.

През тази година очакваните туристи са били 1.6 милиона, като до 12 юли - денят, когато войната започна и разгар на туристическия сезон също така, броят им е бил 730,000. Броят на туристите тогава е бил с 24% повече спрямо 2004 г и изгледите са били оптимистични. Сега ситуацията се е променила: до края на 2006 г. се очакват не повече от 300,000 - 350,000 с евентуален пик през октомври.

Туризмът е основен клон в приходите на малката средиземноморска държава. Ливан има брегова ивица от 225 км и едно от най-богатите в света културни наследства. Но политическото убийство на Рафик-ал-Харири през 2005 г., последвано от разрушителната война на това лято, създават усещане за нестабилност. А туризмът е несъвместим с несигурността. Изказванията на министъра могат да се възприемат по-скоро като опит за създаване на климат на спокойствие, отколкото като реалистични прогнози.