КНСБ и КТ „Подкрепа" напускат националния съвет за тристранно сътрудничество. Премиерът Сергей Станишев е уведомен за това.

"Този съвет е проформа, тъй като правителството не се съобразява с нищо. Синдикатите не искат повече да бъдат параван". Това заяви пред Money.bg председателят на КНСБ Валентин Никифоров.

"Припомнете си какво се случи с цената на природния газ. Ние твърдяхме, че тази цена е необосновано висока, но срещу нас застанаха Емел Етем и министър Петър Димитров и в края на краищата направиха това, което бяха решили в самото начало", заяви Никифоров.

"Правителството не се съобразява с решенията нито на експерти, нито на синдикати, не се трогват и от хората на улицата", коментира синдикалистът.

Двата синдиката започват национална протестна кампания "За достойни доходи и права на труда, за национална отговорност на виновните!".

Лозунгът, с който ще излязат на улицата синдикатите и „Доходи, права, отговорност на виновните!"

Целта на тази капания е да се обединят усилията на всички протестиращи работници, които са обвързани по някакъв начин с „Кремиковци".

Според Никифоров ще се обединят усилията на пристанище Лом, пристанище Бургас, БДЖ - „Товарни превози" и НКЖИ, както и работници в сферата на металообработването и рудодобива.

Очаква се над 100 000 души да се включат в протеста. Към тях ще се присъединят и автомобилните и товарни превозвачи.  

По данни на синдикатите 300 души от пристанище Бургас вече са съкратени. Следващата седмица във вторник работещите в порта ще протестират.

Вчера предупредителна стачка са провели и работниците в пристанище Лом.

Решението за евентуални протести в БДЖ ще има другата седмица, информираха от двата синдиката.

"Синдикатите ще алармират и Европейската конфедерация на профсъюзите, Световната организация на профсъюзите, Европейския социален съвет. Ще бъде изпратен призив и до всички синдикални структури да се включат в протестите.

Не може минималната заплата в България от 220 да бъде увеличена на 240 лв., при наличието на световна икономическа криза. В момента българската минимална заплата е по-малка от тази в Македония и Албания, а сме държава, членка в ЕС", коментира Никифоров.

Според него, у нас заплатите са 22-24% от заплатите в нормалните западни страни, а цените ни догонват тези в развитите държави.

Протестите ще бъдат и заради факта, че управляващите не спират да тръбят , че страната ни е „остров на благополучието", а не се вземат адекватни антикризисни мерки, каквито във всички страни вече са влезли в сила.

Според Никифоров, страната ни вече е навлязла в икономическа криза не само със строителния отрасъл.

Заради проблемите с „Булгаргаз" в момента има криза и в топлофикационните дружества, но „говорителят на правителството - Шушулов" не прави нищо, за да окаже влияние върху контрола на цените, заключи Никифоров.