С 21,1 процента повече са продадените автомобили в България за първите осем месеца на годината, спрямо същия период на миналата година, показват данни на Европейската асоциация на автомобилните производители, публикувани днес. До края на август у нас са продадени 23 685 автомобила, а през предходната година - 19 556. Само през осмия месец са продадени 2 887 коли, 23,2% повече спрямо миналата година.

Силен ръст асоциацията отчита в цяла Европа. През юли общите продажби са нараснали на годишна база до почти 1,3 милиона автомобила, или с 10,5% увеличение. Любопитното е, че през август, който по принцип е най-слабият месец в годината, скокът е от цели 31,2 процента.

Къде отиват старите германски дизелови автомобили?

Къде отиват старите германски дизелови автомобили?

Износът на употребявани коли достигна рекордни стойности

Причината най-вероятно се крие във влизането на сила на новия регламент WLTP, който засяга разхода на гориво и вредните емисии. Преди въвеждането му автомобилните производители предлаха с отстъпка моделите си, което доведе до невиждани ръстове. В Румъния, например, той достига почти 113 процента, а в Гърция - с 50 процента.

За първите осем месеца на годината регистрациите в ЕС нараснаха с 6,1 процента до 10,8 милиона.

Едноличен лидер остава групата Volkswagen с 2,72 милиона продадени автомобила в Европа и ръст от 12,9% спрямо предходната година. Едноименният бранд е първи с 1,27 милиона продадени автомобили. На годишна база "отличникът" по ръст в групата е SEAT - с 26,7 процента увеличение.

На втора позиция по продажби е PSA Group с 1,73 милиона и 59,8 процента ръст (заради включването на Opel/Vauxhall), а на трета - Renault Group с 1,81 милиона продажби и 10,5%.

27% скок на регистрациите на нови коли в Западна Европа

27% скок на регистрациите на нови коли в Западна Европа

Причината се крие в новите, по-строги регулации