Често се допускат фатални грешки при закупуване на употребявана кола, подмамени от престижната марка, лъскавия вид или впечатляващите технически параметри. За да не се натъкнете на счупено возило, експертите съветват задължително и внимателно да проверите някои места в колата.

Пътен просвет, цветови разлики

При възстановяване на автомобилното купе след катастрофа е невъзможно да се постигне фабричното състояние на първоначалната геометрия. Превозно средство, възстановено след солиден инцидент, винаги има геометрични разлики в клиренсите - разстоянието от повърхността, върху която се намира автомобилът до неговите най-ниски точки.

Трябва също да огледате купето за цветови разлики. Също така не е трудно да се идентифицират запълнените петна. Обикновеният магнит ще помогне за това: той просто няма да се задържи на местата с обилна шпакловка.

Как да добавите стойност към стария си автомобил, преди да го продадете

Как да добавите стойност към стария си автомобил, преди да го продадете

Малки инвестиции за по-добра сделка

"Преслушайте" пластмасата

Подменени или възстановени пластмасови части красноречиво ще покажат факта, че колата е претърпяла сериозна катастрофа. Можете да определите ударена кола по пластмасовите детайли по слух. Достатъчно е да почукате по тях с кокалчетата на пръстите и да слушате.

Здравата оригинална част ще резонира, а тази, възстановена след повреда, ще издаде тъп "дървен" звук. Счупените пластмасови части обикновено са резултат от тежка деформация при сблъсък на превозно средство.

Снимка 456203

Източник: GettyImages

Маркировка на стъклата

Всяко стъкло на автомобила е маркирано с датата на производството му. Годината на неговото производство винаги съвпада с годината на производство на автомобила.

Всяко несъответствие между датите показва, че стъклото е сменяно. И основната причина за подмяната му е счупването му, когато колата попадне в катастрофа.

Заваръчни шевове

Когато инспектирате автомобила, специалистите препоръчват да погледнете под пластмасовите и гумените обвивки, за да оцените заваръчните шевове. Това са основите на колоните, праговете на вратите, пода, стените и пода на багажника.

Фабричната производствена технология използва точково заваряване с роботизирана машина.

Това позволява да се постигне високо качество в размерите на заварените възли. Ремонтните работи винаги се извършват ръчно, като частите се заваряват с непрекъснат шев.

Такова заваряване не е надеждно и шевът може да не издържи на натоварванията.

Също така ви съветвам да обърнете внимание на херметизиращия кит. Ако е мек, значи е още пресен, а това е ясен знак за скорошни ремонти на каросерията.

Как да не бъдем измамени, когато си купуваме кола на старо?

Как да не бъдем измамени, когато си купуваме кола на старо?

Нова платформа информира за реалното състояние на колите

Уплътнения

Поглеждайки под уплътнението на вратите, можете да откриете следи от корозия или прясна боя. Ако скритите кухини са покрити с ръжда, се опитват да ви продадат аварирала кола, която е пребоядисана и полирана.

Сравнете външните цветови нюанси с метала под уплътнението. Очевидните разлики в цвета показват пребоядисване на купето след инцидент.

Снимка 251059

Източник: iStock

Геометрия на предните колела

Понякога пътните инцидентите са толкова тежки, че след всички ремонтни дейности е просто невъзможно да се настрои правилното геометрията на схождение на предните колела.

Преди да закупите употребяван автомобил, е важно да посетите стенд за реглаж на ходовата част и да се уверите, че тези параметри са нормални.

Ако ъглите на схождение на колелата са различни (извън допустимите градуси), тогава фабричната геометрия на каросерията се нарушава веднъж завинаги. Трябва категорично да откажете да закупите такъв автомобил.