Акциите на китайския производител на електромобили NIO поскъпнаха с около 3% преди отварянето на фондовите борси, след като компанията успя да се справи с недостига на полупроводници и да отчете доставки за юни, които почти надхвърлиха очакванията на анализаторите, предаде Zero Hedge.

Компанията съобще, че е доставила 8 083 електромобила през юни, с което доставките през второто тримесечие бяха 21 896 автомобила. Тези цифри бяха в горния край на прогнозата за доставките, който беше между 21 000 и 22 000 за тримесечието, отбеляза CNBC.

Разбивката показва, че компанията е доставила почти 1,5 хил. броя от флагманския си SUV модел ES8, 3,7 хил. броя от петместния ES6 и 2,8 хил. броя от купето EC6.

Това е нов рекорд за производителя, който се случва в условията на глобален дефицит на чипове за автомобилната индустрия. На годишна база растежът е от 116,1%. За тримесечието като цяло покачването е от почти 120%.

От началото на годината са доставени 41,9 хил. електромобила от трите модела. Така засега компанията се представя по-добре от цялата предишна година, когато продажбите ѝ възлизаха на 43,7 хил. електромобила. За сравнение, Tesla достави 184,8 хил. електромобила само през първото тримесечие.

Бумът в цената идва само няколко дни след като Citigroup повиши ценовата си цел за Nio от 58,3 долара за акция до 72 долара за акция и запази препоръката си за "покупка" на компанията.

"Очакваме NIO да осигури стабилен обем на доставките през юни 21E, последван от последователно подобряване през третото и четвъртото тримесечие, дори без значително облекчаване на недостига на чипове в целия сектор", се казва в бележката на Citi.

Нарастващото производство на Nio обаче е показателно за тенденцията нови производители на електромобили да влизат на пазара и да създават натиск върху Tesla. Акциите на Tesla паднаха с около 3,5% от началото на годината, докато акциите на Nio се повишиха с около 9% за годината.