Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук повдигна леко завесата и потвърди, че компанията се подготвя да навлезе в автомобилния бизнес — но отказа да уточни дали производителят на iPhone ще създаде собствен автомобил или само технологията за такъв.

"Автономното шофиране е ключова технология, според мен. Ако направим крачка назад, автомобилът, по много начини, е робот. Автономният автомобил е робот. Така че има много неща, които можем да правим с автономната технология. Ще видим какво ще направи Apple", заяви Кук в интервю за подкаста Sway.

"Разработваме много неща вътрешно. Много от тях никога не биват показани. Не казвам, че и в този случай ще е така", добави той.

Попитан директно дали Apple работи по автомобил или само по нужната технология, Кук отказа да коментира.

Но се съгласи, че Apple обича да контролира всички аспекти от продукта, за разлика от модела на други компании като Google, например. "Обожаваме да интегрираме хардуера, софтуера и услугите и намираме пресечните точки между тях, защото смятаме, че именно там се крие магията. И обожаваме да притежаваме основната технология зад всичко това", казва той.

Foxconn и Magna са най-вероятните производители на автомобила на Apple

Foxconn и Magna са най-вероятните производители на автомобила на Apple

Компанията вероятно ще тръгне по утъпканата вече пътека

Отдавна се очаква Apple да навлезе в автомобилния бизнес със собствен автомобил или с продажба на технологии на други потребители. Досега компанията направи редица ходове, с които потвърждава това.В последно време компанията водеше преговори и с традиционни производители в индустрията, но те се провалиха.

Тим Кук коментира и изявлението на главния изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск, който миналата година заяви, че се е опитал да продаде компанията на Apple. "Никога не съм говорил с Илън, макар че го уважавам много за компанията, която изгради. Смятам, че Tesla се справи великолепно не само защото е начело, но защото задържа първата позиция толкова дълго време", заяви той.