АвтоВАЗ прикани посетителите на неговия уебсайт и абонатите в социалните мрежи да излязат с предложения за име на новия модел Lada. За какъв точно автомобил ще бъдат те, не се съобщава. Изображението, прикрепено към публикацията, показва концептуалния модел Lada XCode, който бе представен още през 2016 година.

Сред изискванията за името са да завършва с буквата "А", да е благозвучно и да има разбираемо ударение. Конкурсът ще продължи до 31 август 2020 година.

Снимка 492994

Източник: АвтоВАЗ

По-рано в откритата база данни на Роспатент се появи документ за регистрацията на три търговски марки, присвоени на руската марка Lada, пише autonews.ru.

Производителят AвтоВАЗ е патентовал наименованията Tensa, Forta и Kayna, които попадат в категорията "автомобили" и "играчки". В същото време все още не е ясно дали Волжкият автомобилен завод ще използва тези имена за бъдещите си модели. Възможно е компанията да остави тези имена "в резерв".

Къде се продават и колко струват автомобилите Lada извън Русия?

Къде се продават и колко струват автомобилите Lada извън Русия?

AвтоВАЗ развива пазарите на Централна Азия, продажбите в Европа намаляват

През последните няколко години AвтоВАЗ регистрира редица търговски наименования, които все още не се използват за модели на Lada. По-специално през 2012 г. автомобилният завод подаде заявление за имената Lada Fortuna, Ladoga, Svoboda, Slavia и Quanta. А през 2015 година компанията зарегистрировал търговските наименования Binar, Antiga, XRave, Xcite, Excite, X Path, Expira и Intriga. Освен това автомобилният производител разполага с обозначенията Kvest, Onega, Kam4atka и XRay X.

АвтоВАЗ спира производството на някои модели Lada

АвтоВАЗ спира производството на някои модели Lada

Става дума за моделите Priora, Granta и Kalina

Преди няколко месеца стана ясно, че АвтоВАЗ планира да представи общо 17 нови и актуализирани модела на марката Lada до 2026 година. Очаква се руският производител да пусне пет напълно нови автомобила и да извърши два рестайлинга през следващите две години. Предполага се, че става дума за фейслифта на моделите Lada Vesta и Largus, както и за SUV от следващото поколение 4x4.

Между 2023 и 2026 г. AвтоВАЗ ще представи пет напълно нови автомобила и също толкова актуализирани модела.

5 причини да се обича и мрази Lada Vesta

5 причини да се обича и мрази Lada Vesta

Полезно четиво за сегашните и бъдещите собственици на модела