Луксозната марка Bentley разсекрети топ версията на своя кросоувър Bentayga, който е получил името Speed.

Публичният дебют на автомобила, наречен от компанията "най-бързият всъдеход в света" ще бъде през март на автосалона в Женева. Той е оборудван с модернизиран шестлитров двигател W12 с две турбини. Мощността му е повишена от 608 к. с. до 636 конски сили и максимален въртящ момент от 900 Нм.. За силовия агрегат е използван пренастроен електронен блок за управление. Моторът ще работи с усъвършенствана осемстепенна скоростна кутия.

Максималната скорост на Bentayga Speed е 306 км в час. Това е с 1 км по-висока от тази на най-бързия SUV до сега - Lamborghini Urus, който е има 4-литров турбодвигател V8 с мощност 650 конски сили. От нула до 100 км в час топ модела на Bentley ще ускорява за 3,9 секунди, като нза стандартната версия на Bentayga този показател е 4,1 секунди.

Снимка 406789

Източник: Bentley

Измененията в дизайна на Bentayga Speed са минимални. Луксозният всъдеход се отличава също така с оптимизиран режим на работа Sport, уникално изпълнение на интериора с ново седалаки Alcantara тапицерия, възможност за поръчка на карбон-керамични спирачни дискове. Кроосоувърт е оборудван с 22-цолови джанти и "затъмнена" оптика.

Снимка 406790

Източник: Bentley

Предвижда се продажбите на Bentayga Speed да започната по-късно тази година.

Още една изненада се очаква от Bentley на автосалона в Женева - това е тайнственият спортен автомобили в стила на състезателния Team Blower № 9, който е участвал в ралито "24 часа на Льо Ман" през 1930 година. Всички останали подробности за тази кола засега се пазят в тайна.