BMW представи новия си изцяло електрически SUV флагман - iX, който ще влезе в производство през завода на компанията в Динголфинг, Южна Бавария, през втората половина на 2021 г., предаде Automotive News. Очаква се моделът да е на пазара до началото на 2022 г.

Пробегът на iX ще е от почти 500 км, като той ще включва новото пето поколение електрическа технология на компанията. То е мащабируемо, което означава, че едно и също задвижване може да се използва за возила с различни мащаби и употреби.

А въпреки че от компанията не разкриват капацитета на батерията, те оповестиха, че ще с десет минути зареждане ще се добавя пробег от над 100 км, а зареждане от 10 до 80% ще може да се постига за 40 минути. Пълен заряд от 0 до 100% ще е възможен за 11 часа на станция от второ равнище с мощност 11 kW.

От The Verge изчисляват, че стартовата цена на iX ще е от 70 хил. долара в САЩ. Те достигат до тази сума като към стартовата цена на X5 добавят премия за батерията и електрическото задвижване.

Сравнението със стойността на X5 не е случайно. iX има сходни габарити с него и с по-луксозния конвенционален SUV на компанията X6, с който има идентична височина. Електрическото возило пък ще споделя идентичен размер на джантите с X7, който излиза стандартно на 21-инчови джанти, като може да му се сложат и 22-инчови.

Интериорът на iX несъмнено е повлиян от Tesla, като прави впечатление минимализма му. Дизайнерът на BMW Адриан ван Хойдонк нарича вътрешността на SUV-то "мансарда на колела". Странно като за нов модел кола, в iX ще има само два дисплея, обединени в едно цяло - 12,3-инчовото централно табло и 14,9-инчовия дисплей, който ще е оборудван със следващото поколение инфотеймънт система на компанията.

Бордовият компютър на iX ще може да обработва 20 пъти повече информация от предишните модели, изтъкват от производителя, което ще позволи по-усъвършенствани технологии за асистиране в реално време, отколкото са били възможни преди.