Стартъпът на GM за автономни автомобили - Cruise, ще разкрие първото си превозно средство, което е проектирано да работи изцяло автономно, пише Bloomberg, позовавайки се на източници, близки до компанията.

Автомобилът на Cruise ще бъде автономен електрически автомобил, проектиран да бъде по-просторен и удобен за пътниците от конвенционалните превозни средства, които изискват управление.

В колата ще липсват традиционни съоръжения за управление като педали и волан, като по този начин ще се освободи повече място за пътуващите.

Очаква се превозното средство да бъде показано днес в Сан Франциско.

През месец декември главният изпълнителен директор на Cruise Дан Аман написа в блог, че е време автомобилите да се трансформират от индивидуална собственост към модели за автономно споделяне, като по този начин ще се намалят вредните емисии, катастрофите, задръстванията и други.

Говорителят на компанията Рей Верт отказа да даде подробности за проекта. Пред Bloomberg той е казал само, че превозното средство "определено не е кола".

Cruise от години тества модифицирани компактни електрически автомобили Chevrolet Bolt с тест драйвери на волана. Вероятно е превозното средство да бъде използвано, когато GM и Cruise започнат с услугата си за споделяно возене, която те отложиха миналата година.

През месец юли от GM казаха, че компанията иска да се увери, че технологията е напълно безопасна, както и че иска да подготви обществеността и правителството за превозни средства без шофьори. Аман каза, че Круз има "ясна гледна точка" за получаване на всички регулаторни одобрения, които биха били необходими.

Cruise вече има разрешение от Калифорния да тества автономните си превозни средства по обществени пътища. Нейните ръководители са разговаряли с държавни служители за създаването на правила, които ще позволят на компанията да начислява такси за шофиране в самоуправляващи се автомобили.

По данни на GM Cruise е събрала 7,25 милиарда долара от инвеститори, включително Honda Motor Co., японския конгломерат SoftBank и T. Rowe Price Associates. Тези инвестиции са дали на Cruise стойност в размер на 19 милиарда долара.