След френските Рено и Пежо и румънската марка Dacia, част от групата Renault, представи новото си корпоративно лого. Емблемата, която ще се използва за бъдещи модели на автомобилния производител.

Предполага се, че първият модел с променената емблема ще бъде кросоувърът Bigster , който наричат "големият брат" на Duster.

Снимка 535343

Източник: Dacia

Старата емблема - щита, беше заменена с ъгловатите букви "DACIA". В допълнение, радиаторните решетки на бъдещите модели на компанията ще използват емблемата, стилизирана като взаимосвързаните букви "D" и "C".

Снимка 535342

Източник: Dacia

Що се отнася до кросоувъра Bigster, неговата едноименна концепция беше показана през януари 2021 г. като част от представянето на новата стратегия за развитие на Renault, наречена Renaulution.

Снимка 513928

Източник: Renault

Серийният автомобил, построен на модулната платформа CMF-B от новите Logan и Sandero, ще бъде дълъг около 4,6 метра. Dacia Bigster ще се предлага като стандартен петместен салон, но има възможност кросоувърът да има седемместна версия. При нея водачът и пътниците ще бъдат настанени в схема "2 + 3 + 2".

Гамата от двигатели ще включва три- и четирицилиндрови бензинови турбо двигатели с мощност от 90 до 150 конски сили. Освен това автомобилът има версия с мощност 140 конски сили с хибриден сиолв агрегат, базиран на 1,6-литров двигател.

Революцията на Dacia: Румънската марка се насочва към по-луксозни модели

Революцията на Dacia: Румънската марка се насочва към по-луксозни модели

Компанията ще си партнира с Lada като част от мащабната стратегия на Renault, носеща името Renaulution

През януари, като част от представянето на програмата Renaulution, беше обявено, че руският производител Авто ВАЗ ще пусне четири напълно нови модела от 2023 до 2025 г., включително следващото поколение SUV Niva , което ще се появи през 2024 г. Всички нови модели, както в случая с Dacia, ще се базират на модулната архитектура на CMF-B. Така автомобилите на руската и румънската марки ще бъдат максимално близки от техническа гледна точка.