Продажбата на дългоочакваните електронни винетки започва от понеделник, 17 декември. Цената им ще бъде същата като тази на традиционните стикери.

Винетките могат да се закупят на сайта bgtoll.bg, както и с помощта на мобилно приложение. Сайтът обаче все още не е пуснат, а мобилното приложение също е трудно откриваемо. Вероятно проблемът ще бъде решен до началото на новата работна седмица.

Купуваме е-винетки онлайн от 17 декември

Купуваме е-винетки онлайн от 17 декември

Хартиените винетки ще могат да се преобразуват в електронни

Заедно с електронната винетка, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пуска и новата уикенд винетка, съобщи пред БНТ експертът към АПИ проф. Олег Асенов. 

Цената на винетката за почивните дни ще бъде 10 лева, а тя ще важи само за леки автомобили. Периодът й на валидност ще започва от 12 часа на обяд в петък и ще завършва неделя в 23:59 часа.

"Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на републиканската пътна мрежа. Плащането ще става посредством дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво. Шофьорите ще могат да купят електронна винетка и от пунктовете за продажба, разположени в търговските обекти", обясни Асенов.

Не показваме бележки за платена електронна винетка от догодина

Не показваме бележки за платена електронна винетка от догодина

Проверките ще се извършват по електронен път

Електронните винетки ще се следят чрез регистрационния номер на автомобила от камери, разположени по пътната мрежа и в мобилните екипи на ТОЛ контрола. Нарушителите ще бъдат спирани от автомобилите на ТОЛ контрола.

На водач, който не е заплатил винетка, ще бъде дадена възможност да плати компенсаторна такса на място. Таксата за леки автомобили ще бъде 70 лв. За автомобили от 3.5 тона до 12 тона - 125 лв., а за тежкотоварните над 12 тона - 175 лв. Цените все още не са окончателни.

Монтират 500 апарата за електронни винетки

Монтират 500 апарата за електронни винетки

Терминалите ще работят с 8 езика

Контролните автомобили са оборудвани с ПОС терминали и плащането на таксата ще може да се осъществява с дебитна или кредитна карта.

"След заплащане на компенсаторна такса, пътуването ще може да продължи до края на астрономическия ден без купена винетка, но на следващия ден ако не се закупи винетка, отново е налице нарушение", каза още Асенов.

Тол системата в България ще заработи на 16 август 2019 година

Вече е ясно откога ще се плащат тол таксите за пътищата

Правителството ще реши за кои пътища ще важат тарифите и по колко ще бъдат

При отказ таксата да се плати на място ще се счита, че водачът отказва да признае нарушението. В подобни случаи ще се отнема талона на автомобила.

Асенов потвърди, че от 16 август догодина се въвежда ТОЛ такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона. "До 15 август включително, автомобилите над 3.5 т също ще заплащат електронна винетка", разясни Асенов.