Ford Mondeo, един от най-емблематичните модели на компанията в Европа, приключва историята си. Ford съобщи, че ще спре производството на модела в завода си във Валенсия, Испания в началото на следващата година, слагайки край на 30-годишното пътешествие на Mondeo, от което са реализирани 5 млн. продажби, пише The Guardian.

Mondeo е първият модел на Ford, насочен към целия свят — "monde" на френски. В началото на 90-те години на ХХ век производителят се опитваше да намали разходите като съкрати и броя на моделите, които произвежда. Пуснат през 1993 г. Mondeo е хит във Великобритания и Европа — особено на Острова, където се превръща в символ на социален статус заради политиката на компаниите да купува модела за своите мениджъри.

Само през 1994 г. в Европа са продадени 375 хил. През 2001 г. пък само във Великобритания компанията успява да реализира 87 хил. продажби. Но до 2020 г. техният брой пада до едва 2 400, след като седанът става жертва на SUV манията.

На Острова автомобилът имаше и почти политическа роля. През 1996 г. Тони Блеър и лейбъристите се насочиха към "човека, който кара Mondeo". Любовта на британците към Mondeo се подсилва и от филма Casino Royale, част от поредицата за Джеймс Бонд, в който главният герой сменя своя Aston Martin за Ford Mondeo.

Анонсирайки решението си, Ford посочва "промяната в потребителски желания". През 2020 г. две от всеки пет коли, които производителят продава, вече са SUV или кросоувъри.

Ford сега се подготвя и да електрифицира гамата си и да продава само електромобили в Европа от 2030 г. В завода във Валенсия, след инвестиция за €5,2 млн., ще се произвеждат хибридни двигатели и батерии за електромобилите на компанията.

Отворен остава въпросът за двата хечбека — Focus и Fiesta, чиито настоящи модели наближават края на цикъла си през 2023 и 2024 г.