Новият електрически модел на Honda ще се продава и в България, съобщиха от компанията вносител. Електромобилът, който носи семплото име "е", ще бъде пуснат през второто полугодие на 2020 г. Засега не е ясно на каква цена ще бъде продаван той.

Електрическият модел има 35,5-киловатчасова батерия, която ще осигури пробег от 222 км. при заряд 80%. Постигането на това ниво на заряд от 100-киловата CCS2 зарядна станция става за 30 минути, а до 100% от 7,4-киловатова обществена станция - за 4,1 часа. Имате възможност да заредите и от домашната електрическа мрежа, но ще ви отнеме 18,8 часа.

"е" предава мощността само на задните гуми. Електромоторът е с мощност 136 к.с. и 315 Nm. Ускорението от 0 до 100 км/ч е 8,3 секунди, а максималната скорост - 145 км/ч.

Градският автомобил е с дължина 3 895 мм и широчина 1 760 мм. Моделът може да се похвали с перфектно разпределение на теглото на двата моста.

Снимка 464930

Източник: Honda

Цели три нови технологии за безопасност въвежда Honda в новия модел. Първата от тях е контрол на скоростта за намаляване на опасността от удар (Collision Mitigation Throttle Control), предотвратяваща внезапно ускорение при движение назад или стартиране при наличието на препятствие на пътя. Второто нововъдение е функцията за спиране при ниска скорост (Low Speed Brake Function), а третото е наречено Lead Car Departure Notification System и сигнализира на шофьора в случай, че предностоящият автомобил потегля.

Снимка 464929

Източник: Honda

Друго ново удобство е Honda Parking Pilot, който не само осигурява повече помощ при паркиране, но и открива и указва на дигиталните екрани в колата подходящи паркоместа. Моделът позволява шофиране само с един педал.

В интериора впечатление правят двата сензорни дисплея с изкуствен интелект и наличието на камери, които заменят огледалата за задно виждане.