Корейският производител на автомобили пусна на пазара първата си кола със соларен покрив. Със съобщение в петък от компанията заявиха, че технологията ще бъде използвана в най-новата версия на модела хибрид Sonata като след това ще бъде добавяна и на други през годините, пише CNBC.

Идеята е слънчевият покрив да поддържа заредена батерията на автомобила, да повиши ефективността и да намали емисиите на въглероден диоксид, заявяват от Hyundai. Силиконовите слънчеви панели са прикрепени към покрива на автомобила и могат да се зареждат, докато той се движи.

От Hyundai добавят, че 30% до 60% от батерията може да се зарежда с помощта на слънчевата технология. С шест часа зареждане на ден превозното средство може да увеличи разстоянията за пътуване с 1 300 километра годишно.

Автомобилът ще се продава в Северна Америка и Корея като за момента от компанията нямат планове за други региони и все още няма посочена цена.

Hyundai вече се отключва с пръстов отпечатък

Hyundai вече се отключва с пръстов отпечатък

Засега системата се предлага само в Китай

Hyundai не е първият производител на автомобили, който използва соларни панели на превозно средство. Системите за зареждане със слънчевa eнергия се предлагат като опция на Toyota Prius, също и на луксозния модел Karma Revero.

Холандският стартъп Lightyear работи над такъв модел, който използва слънчеви панели на капака и покрива. Очаква се автомобилът Lightyear One да струва около 149 000 евро, когато влезе в продажба през 2021 година.

Идеята за прикачване на слънчеви панели към превозните средства не се ограничава само до наземните видове транспорт.

През август 2018 г. безпилотен самолет със слънчева енергия на Airbus завърши тестовия си полет с продължителност 25 дни, 23 часа и 57 минути. През 2016 г. Solar Impulse 2, пилотиран самолет, задвижван от слънчева енергия, успява да заобиколи земното кълбо, без да използва гориво като пътуването е извършено в 17 отделни етапа.