Hyundai Motor обяви, че ще представи платформа само за електрически превозни средства в началото на следващата година, която ще използва собствената технология за производство на батерии на компанията, за да намали времето за производство и разходите, предаде Reuters.

Това е част от усилията на производителя, който в момента заема пето място в света, да се превърне в основен играч на световния пазар на електромобили. В момента водещите компании влагат милиарди на него, най-вече за подобряване на батериите, тъй като именно те са компонентът, който държи цените им високи в сравнение с тези на колите с двигател с вътрешно горене.

Лидерът в този пазарен сегмент Tesla оповести през септември, че има за цел да намали наполовина цената на своите електрически батерии и увеличи значително производството им, за да намали цените на електромобилите с по 25 хил. долара на кола.

Hyundai и Kia плащат $3 милиарда за дефектни двигатели

Hyundai и Kia плащат $3 милиарда за дефектни двигатели

Двете марки изтеглиха близо 1,7 милиона автомобила в САЩ

Hyundai нарича новата концепция електрическа глобална модулна платформа (E-GMP). Според компанията тя ще им позволи да използват собствени батерии в различните електромобили, което ще намали броя на компонентите с 60%.

"E-GMP ще бъде много ефективна за постигане на лидерската позиция на групата при електромобилите, тъй като ще позволи на компанията да разшири своята продуктова гама за относително кратък период от време чрез модулност и стандартизация", се казва в изявление от Hyundai.

Електрическите превозни средства, базирани на E-GMP, ще имат пробег от над 500 км с едно зареждане, което е ръст от над 23% спрямо електрическата Kona, който в момента предлага най-голям пробег сред електрическите модели на Hyundai.

Hyundai Motor и Kia Motors се стремят да постигнат съвкупно 1 млн. продажби на електромобили през 2025 г., за да станат третият по големина играч в този сегмент в света.

Компанията обеща 23 нови модела на ток, включително 11 изцяло електрически модела до 2025 г. и планира да представи семейство електромобили под марката Ioniq от началото на следващата година.