Jaguar Land Rover - най-големият автомобилен производител във Великобритания - преминава на тридневна работна седмица в един от заводите си, опитвайки се да се справи с намаленото търсене на дизелови двигатели, съобщиха от компанията.

Производителят заяви, че временно ще намали работното време в завода Castle Bromwich, като промяната ще засегне около половината от общо 2 000 служители там. Така обаче ще бъдат избегнати съкращения.

3-дневната работна седмица ще бъде факт от октомври до началото на декември, а служителите ще продължат да получават пълните си заплати, увериха от JLR.

Jaguar Land Rover се готви да напусне Великобритания при "твърд" Brexit

Най-големият британски автопроизводител напуска Острова при "твърд" Brexit

Компанията губи по £1.2 милиарда годишно, ако няма сделка между Лондон и Брюксел

Мярката е поредният симптом за състоянието на британската автомобилна индустрия, ударена тежко от намаленото търсене заради Brexit, както и заради скандалите покрай дизеловите двигатели и вредните емисии, които те изпускат.Властта на Острова наложи по-високи данъци за автомобилите, които използват дизелови двигатели.

Откакто бе придобита от индийската Tata Motors преди десетилетие, Jaguar Land Rover се превърна в емблема на съживяващата се британска автомобилна индустрия. Но през 2017 г. броят на произведените автомобили намаля за първи път от осем години. През тази година регистрациите на дизелови автомобили се срина с 30 процента.

Jaguar Land Rover отваря завод в Словакия

Най-големият автопроизводител на Острова отваря завод в ЦИЕ

Там ще се произвеждат един от най-култовите модели