Най-големият британски производител на автомобили Jaguar Land Rover обяви, че ще напусне Великобритания в случай на "твърд" Brexit.

Компанията ще губи по 1.2 млрд. паунда годишно, ако не бъде постигната сделка между Лондон и Брюксел, което ще я принуди да ограничи операциите си в Обединеното кралство, съобщава Reuters.

Сделката за Brexit идва твърде късно, за да спре бягството на компании от Острова

Сделката за Brexit идва твърде късно, за да спре бягството на компании от Острова

Разводът с ЕС вдига цените, оставя хора без работа и фалира фирми във Великобритания

"Ние спешно се нуждаем от по-голяма увереност да продължим да инвестираме сериозно в Обединеното кралство и да защитим нашите доставчици, клиенти и 40 000 британски служители", каза главният изпълнителен директор на JLR Ралф Спет в изявление.

"Лоша сделка за Brexit ще струва на Jaguar Land Rover повече от 1.2 млрд. паунда печалба всяка година. В резултат на това ще трябва драстично да коригираме нашия профил на разходите. Похарчихме около 50 млрд. паунда в Обединеното кралство през последните 5 години - с планове за още 80 млрд. паунда в следващите 5", каза Спет.

Jaguar Land Rover съкращава 1000 работници заради слаби продажби и Brexit

Най-големият автопроизводител на Острова съкращава 1000 работници заради дизела и Brexit

Спадът в търсенето на дизелови коли нанесе сериозен удар на бизнеса на компанията

"Това би било в опасност, ако се изправим пред грешния резултат", предупреди той.

Коментарите на Спет предхождат ключовата среща на британското правителство този петък, която ще определи стратегията на Великобритания за излизане от Европейския съюз. Министрите имат сериозни противоречия помежду си за бъдещите търговски връзки с ЕС.

Rolls-Royce се готви да напусне Великобритания при "твърд" Brexit

Един от символите на британската индустрия бяга от Острова при "твърд" Brexit

Ако Лондон и Брюксел не постигнат сделка, това ще е пагубно за бизнеса й

През последните седмици някои от най-големите компании, работещи във Великобритания, критикуваха кабинета на Тереза Мей заради липсата на напредък в преговорите и неяснотата какво ще се случва след 29 март 2019 г., когато Лондон официално ще напусне ЕС.

Индустриални лидери като Airbus, Siemens и Rolls-Royce са притеснени за бъдещето на производството си, ако на Великобритания бъдат наложени тежки мита в търговията с континентална Европа.

Airbus напуска Великобритания при твърд Brexit

Airbus напуска Великобритания при твърд Brexit

Компанията дава работа на 14 000 души на Острова, както и на 4 000 доставчика

Jaguar Land Rover се присъедини към тях, заявявайки, че групата се нуждае от "свободна и безпроблемна търговия с ЕС и неограничен достъп до единния пазар".