Всеки опитен шофьор знае колко трудно и опасно е да се управлява автомобил в мъгла. Често се случва гъста мъгла да се появява по пътя бързо и неочаквано и тогава наистина пътят и околната среда като че ли изчезват. В подобни затруднени условия, особено характерни за есента и зимата, стриктното спазване на определени правила за шофиране при мъгла, е най-добрият начин за предотвратяване на инциденти.

Снимка 392361

Източник: БГНЕС

Ако се наложи да карате кола в мъгла, направете следното:

  • Намалете скоростта, така че да се чувствате достатъчно уверени в текущата видимост. Най-важният съвет за шофиране в мъгла, е да карате по-бавно. Ако видимостта е намалена, намалете и скоростта. Препоръчва се да шофирате поне с 10 км / ч. по-малко от разрешеното в съответния участък, но вие преценявате възможностите според гъстотата на мъглата. Не се водете по водачи, които ви изпреварват. Това е риск, който най-добре да не поемате.
  • Използвайте спирачките внимателно, по същия начин като при дъжд. Мъглата прави пътя мокър, което намалява сцеплението и удължава спирачния път.
  • Спазвайте безопасна дистанция от автомобила отпред, бъдете подготвени през цялото време за това, че поради ограничената видимост точно пред автомобила ви може да се появи неочаквано препятствие.
  • Използвайте фарове за мъгла , не забравяйте, че не можете напълно да разчитате на задните светлини в такава ситуация. Изрядните светлини на автомобила са задължителни. Най-големият проблем при шофиране в мъгла, е намалената видимост. Ето защо фаровете, но и всички останали светлини на превозното средство, е абсолютно задължително да бъдат редовно проверявани и поддържани в изправност.Спазвайте голяма дистанция от шофьори, които не използват светлините на автомобила си в мъгла. Пазете се от водачи без светлини.
  • Използвайте по често чистачките и нагревателите за прозорците, защото при мъгла те се зацапват и замъгляват по-бързо.
  • Движете се задължително във вашата лента, следете линията в края на платното и ориентирайте се по осовата маркировка. Придържането към десния край на платното ще ви помогне ако бъдете заслепени от насрещните водачи.
8 опасни грешки на пътя, за които всички забравят

8 опасни грешки на пътя, за които всички забравят

Независимо от шофьорския опит, не трябва да пренебрегвате тези наглед рутинни ситуации

Има още няколко съвета, които не могат да бъдат пренебрегнати:

Пазете се от други участници в движението, които може да шофират с изключени фарове за мъгла.

Не увеличавайте рязко скоростта на колата си, за да се откъснете от колата, която се движи зад вас, дори и да ви се струва, че не спазва необходимата дистанция.

Погледнете внимателно в огледалата за обратно виждане, преди да намалите скоростта или да спрете. Предупредете шофьорите, които шофират отзад със спирачни светлини, че забавяте колата си.

Спрете автомобила си, така че автомобилите, идващи отзад, да могат безопасно да продължат да шофират. Когато спрете, на първо място, внимателно се огледайте и ако е необходимо, поставете колата на безопасно място.

Използвайте предни и задни фарове за мъгла изключително в условия на мъгла, тъй като те могат да заслепят другите шофьори и освен това да направят спирачните светлини трудни за забелязване, което може да доведе до сблъсък. Когато забележите, че видимостта се е подобрила, незабавно изключете фаровете за мъгла.