Продажбите на нови автомобили в Германия през 20217 година се увеличават с 2,7 на сто. Но делът на машините с дизелов двигател на най-големия европейски автомобилен пазар спада, показват данните на германската статистика.

Важна причина за този започнал преди няколко години процес, разбира се, е скандалът " Дизелгейт" с манипулираните данни за вредните емисии на автомобилите Volkswagen, а след това и на други известни производители. Но не бива де се подценява и разработването и навлизането на по-икономични бензинови двигатели, което донякъде елиминира предимството на дизелите.

През миналата година на германския пазар са били реализирани 3,4 нови транспортни средства - с 2,7% повече от предходната година.

Какви автомобили се купуват на най-големия европейски пазар, според вида на техния двигател?

Най-важната тенденция е спадът на дизеловите коли - от 46 на сто на 39 на сто от всички продадени нови автомобили през 2017 година. Показателят е най-нисък за Германия от 2009 година насам.

На бензина се доверят все повече германски водачи - делът на продажбите на такива коли е нараснал през миналата година от 52 на 58 на сто.

Освен тези основни видове транспортни средства, според използваното гориво, на германския пазар през 2017 г. са реализирани 25 хиляди нови електрически автомобила, 84,6 хиляди коли с хибриден двигател и 8 хиляди машини на природен газ.